Haber

ASIRLIK ÇARŞI’NIN RESTORASYONU SONA ERDİ

AFYONKARAHİSAR’da tarihi 1800’lerin sonlarına kadar uzanan Uzun Çarşı’da 30 yıldır gündemde olan restorasyonda sona gelindi. Geçen yıl temmuz ayında yapılan ihale ile başlayan çalışmalar, 60’a yakın yapının restorasyonunu tamamladı. 160’a yakın bağımsız bölümden oluşan yapılarda restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi çarşının bu yıl temmuz ayında yeni yüzüne kavuşması planlanıyor.

Uzun Çarşı’nın onarım çalışmalarına Temmuz 2022’de yapılan ihale ile başlandı. Tabelaların düzenlenmesiyle başlayan onarımda, dış cephe iyileştirmeye dönülmesiyle tarihi dokular ortaya çıkarıldı. Temmuz-Kasım ayları arasında geceleri çalışan ekipler, yaklaşık 60 binanın onarım sürecini tamamladı. Müteahhit firma sahibi Adem Yıldırım, Afyonkarahisar Belediyesi öncülüğünde yürütülen onarım süreçleri hakkında bilgi verdi. Yıldırım, Bildiğimiz kadarıyla Uzun Çarşı’nın restorasyonu yaklaşık 30 yıldır gündemdeydi. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, mutlak bir kararlılıkla ‘Ben burayı yapacağım’ dedi ve süreç başladı.

‘120 GÜN GECE ÇALIŞTIK’

Mehmet Zeybek’in isteği üzerine gece çalıştıklarını belirten Adem Yıldırım, Zeybek ihalesinin bize bırakılmasının ardından ‘Esnafın hiçbir şekilde gelir kaybı yaşamasını istemiyorum. Bu nedenle sizden ricam akşam 20:00’de başlayıp sabah 06:00’a kadar devam etmenizdir. ‘İnsanları rahatsız etmeyeceksiniz, işletmeler de gelirlerinden mahrum kalmayacak’ dedim. Bizim için de zor bir süreç oldu. Ortada tamir ettiğimiz işlerde gece çalışırdık ama burada 120 gün gece çalıştık. Temmuz ayında başladık ve Kasım ayına kadar geldik. Kasım ayında durduk. Afyon soğuk bir ülke, harçla üretim yapamadığımız için Kasım ayından Mart ayının sonuna kadar beklemek zorunda kaldık. Nisan ayındayız ve yeniden başladık” dedi.

‘İKİ VATANDAŞ ÇOK MUTLU VE İŞ SAHİBİ’

Proje kapsamında 89 işyeri bulunduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

İşyerlerinin üzerinde de bağımsız bölümler bulunmaktadır. Bizim iddiamız bağımsız bölümlerden oluşan yapıların 140-160’ın ortalarında biteceği yönünde. 1800’lerin sonları ve 1900’lerin başlarından kalma eserler de var. 1950’lerin başında birden fazla kez yapıldı. Cumhuriyet sonrası diyelim. Cepheyi söküyoruz. Görüntüsü zaten çok kötü, tabela kirliliği vardı. Aslında proje bir tabela projesiydi, tabelaları kaldırdığımızda ortaya güzel cepheler çıkmaya başladı. O zaman ‘Bunu tarihsel bir görünüme kavuşturabilir miyiz’ dedik ve birlikte tamamladık. Şu anda 60’a yakın inşaatı tamamladık. Hem vatandaşlar hem de işletme sahipleri çok memnun. Haziran sonu veya Temmuz başı gibi tüm projeyi bitirmeyi hedefliyoruz.

‘ÇATIYI BÜTÜN YÖNETTİK’

Tabela ile başlayan onarım çalışmalarında çatı ve cephe güzelleştirmesi yaptıklarını belirten Yıldırım, “Çatıları bitirdikten sonra dokuda yani cephede projemize uygun gitmek istiyoruz. Herkes istiyor. projesine göre gidin ama o kadar güzel şeyler çıktı ki sıva yapacağımız yere çukur kazdık harman tuğlasının eski el yapımı olduğunu gördük o zaman kalsın dedik yaptık. alçı, mermere baktık, koruyalım.Yani cephelerde esas olanı koruduk.”Koruyabildiklerimizi sıyırırken koruduk,koruyamadıklarımızı da kaplama ya da ahşapla koruduk. dekorasyonlarda ise bir uyum süreciyle dokuya geçtik” dedi.

pendik-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu