Ekonomi

Dünyanın tahıl ambarı gıda güvenliği için çalışıyor

Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren sürdürülebilirliğin öncülerinden Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 Tarım Birliği, gıda güvenliği ve tarım ilaçları konusundaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Saruhanlı ve Sarıgöl İlçeleri Bağ Bölgelerinde Salkım Güvesi Zararlılarına Karşı Biyoteknik Uygulama Formülünün Uygulanması Projesi için imza töreni düzenlendi.

İhracatçı, üretici ile yılın 365 günü sahada bir arada

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “2 milyon 16 bin lira bütçeli proje 4 bin 200 dekarlık alan üzerinde hayata geçirilecek. Bu proje ile kimyasal ilaçlara ihtiyaç duymadan çevre dostu çiftleşmeyi önleme yöntemi uygulanarak etkili olan sorunların sayısının azaltılması ve gerekmedikçe ilaç kullanımının önlenmesi amaçlanmaktadır. EİB ile gerçekleştirdiğimiz projeler ile ihracatçılarımız ve üreticilerimiz ortak noktada buluşuyor. İhracatçı ile üretici arasındaki kopukluk giderildi. EIB ile uzun yıllardır işbirliği içindeyiz. Tüm Birlik Başkanlarımıza, Yönetim Kurulu üyelerimize ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Yılın 365 günü sahada yanımızdalar. Bu özveri ve yakınlık sahada işimizi kolaylaştırıyor.” söz konusu.

Kaliteli iş eklemenin maliyetini de beraberinde getiriyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2022’de Türkiye yüzde 15 artışla 34,2 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 6 milyar 727 milyonluk ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 19’unu tek başına gerçekleştirdi. Dolar yüzde 17 artışla Türkiye şampiyonu oldu. 10 milyar dolara ulaşmak için Yeterli Tarım Uygulamaları ve Organik Üretim konusunda devlet teşviklerine ve tüm paydaşlarla iş birliğine ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda kaliteli iş eklemenin maliyetini de beraberinde getiriyor. tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızın kalitesini, katma değerini, müşteri memnuniyetini, şeffaflığını ve izlenebilirliğini artırmak ve ülkemizin çıkarlarını korumak için tarım ve dijitalleşmeyi birleştiriyoruz. en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ile sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim yapmaktır. Sürdürülebilir ihracat bu haliyle sağlanır. İl Tarım ve Orman Müdürlüklerimizin ve üreticilerimizin çabaları bizleri daha da cesaretlendiriyor. Böylece hem üretici hem ihracatçı hem de ülkemiz kazanıyor.” dedi.

Ürünlerimizin katma değeri ne kadar yüksekse talep de o kadar fazladır.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Ege Bölgesi, Türkiye’de tarım ürünleri ihracatında lider konumda. Tarım ürünleri ihracatımız son 1 yıllık dönemde 7 milyar 98 milyon dolara ulaştı. Türkiye 34,5 milyar dolar ihracat yaparken, Egeli ihracatçılarımız Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21’ini gerçekleştirdi. Organik ve katma değerli çalışmalar ihracat büyümemizde büyük rol oynuyor. Son 5 yılda kalıntılar, besin kayıpları ve eğitim faaliyetleri ile ilgili birçok proje gerçekleştirdik. Üreticilerimizin emeğinin katma değerini artırmak boynumuzun borcudur. Yaptığımız işlerin katma maliyeti ne kadar yüksekse talep de o kadar fazladır. Tedarik zincirinin her aşamasında omuz omuza vererek istihdam yaratıyoruz.” yorum yaptı

İlk kuru meyve şubemizde organik üretim başladı

Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Türkiye organik sektöründe Ege sayesinde 35 yıllık bir tecrübeye sahip. Ege’nin tarıma ve gıdaya bakışı tamamen sürdürülebilirlik üzerine kurulu. Organik üretim ilk olarak kuru meyve sektörümüzde başlamıştır. Kuru meyvede dünya lideri olmamızın nedeni 30-40 yıldır üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimiz, ihracatçılarımız ve üreticilerimizle birlikte kurduğumuz altyapıdır. AYB, Türkiye’de organik tarımda sürdürülebilirlik ve uyumu yönetmektedir. Tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde organik ihracatımızı 1 milyar dolara çıkaracağız” dedi. söz konusu.

Tarım işlerinin ortasında en çok ihraç edilen üzüm ve ürünlerinin ihracatında hedef 1 milyar dolar.

Yaklaşık 750 milyon dolar döviz getirisi sağlayan çekirdeksiz kuru üzüm, yaş üzüm, şarap, pekmez, asma yaprağı, elma şarabı, üzüm suyu ve üzüm ve mamullerinin ortak projelerle ihracatının 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, Ege İhracatçı Birlikleri Organik İşler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Ürünleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan katıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-mutki.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu